Ekologinen sisustaminen


Ekologinen sisustaminen on kestävää ja ympäristöystävällistä lähestymistapaa kodin sisustukseen. Se pyrkii vähentämään ympäristön kuormitusta ja edistämään kestävää kehitystä. Tässä on kymmenen vinkkiä ekologisen sisustamisen toteuttamiseksi:

1. Kierrätetyt ja uusiokäytetyt materiaalit:

  • Valitse huonekaluja, tekstiilejä ja muita sisustuselementtejä, jotka on valmistettu kierrätetyistä tai uusiokäytetyistä materiaaleista. Kierrätettyä puuvillaa voidaan käyttää tekstiilimateriaaleina esimerkiksi vaatteissa, verhoissa, tyynyissä ja torkkupeitoissa. Kierrätettyä muovia voidaan käyttää esimerkiksi mattoina, istuinpehmusteina, verhoissa ja koriste-esineissä. Kierrätystuotteiden kysynnän lisääntyessä myös tarjonta tulee lisääntymään!

2. Luonnonmateriaalit:

  • Suosi luonnonmateriaaleja, kuten puuta, bambua, kiveä ja villaisia tekstiilejä. Nämä materiaalit ovat ympäristöystävällisiä ja kestäviä. Vältä uhanalaisia puulajeja, kuten Afrikan mahonkia, Brasilianpalisanteria ja Afrikan loimupuuta. Ekosysteemin turvaaminen on tärkeä osa ympäristön suojelua.

luonnonmateriaalit, luonnon materiaalit sisustuksessa, puiset huonekalut

3. Myrkyttömät ja vähäpäästöiset tuotteet:

  • Vältä sisustustuotteita, joissa on haitallisia kemikaaleja, kuten VOC (haihtuvat orgaaniset yhdisteet). Valitse sen sijaan tuotteita, jotka ovat sertifioituja myrkyttömiksi ja vähäpäästöisiksi. Esimerkiksi Joutsenmerkki ja M1 ovat eräitä Suomessa käytettyjä vähäpäästöisten tuotteiden merkkejä.

4. Kestävät huonekalut:

  • Valitse laadukkaita ja kestäviä huonekaluja, jotka kestävät pitkään ja vähentävät tarvetta korvata ne usein. Voit myös valita monikäyttöisiä huonekaluja, jotka palvelevat muuttuvia tarpeita. Tästä voisi olla esimerkki pinnasängystä juniorsängyksi muuttuva lapsen sänky tai nojatuolista vieraspatjaksi suoristuva peti.

5. Paikalliset ja eettiset tuotteet:

  • Suosi paikallisia ja eettisiä tuotteita, jotka on valmistettu kestävällä tavalla ja jotka eivät ole aiheuttaneet haittaa ympäristölle tai työntekijöille. Myös huonekalujen ja sisustustuotteiden rahdeista syntyy globaalisti valtavat päästöt.

6. Minimalismi:

  • Vähennä turhien tavaroiden hankkimista ja keskity olennaiseen. Minimalistinen sisustustyyli vähentää kulutusta ja ympäristön kuormitusta.

7. Kasvien käyttö:

  • Sisusta koti viherkasveilla, jotka parantavat sisäilman laatua ja luovat viihtyisää ilmapiiriä. Lisäksi kasvit sitovat hiilidioksidia ilmakehästä. Parhaita sisäilmaa puhdistavia kasveja ovat esimerkiksi; peikonlehti, rahapuu ja bambu.

8. Energiatehokkuus:

  • Valitse energiatehokkaita valaistusratkaisuja, kuten LED-lamput, ja hyödynnä luonnonvaloa mahdollisimman paljon. Vähennä myös sähkönkulutusta valitsemalla energiatehokkaita kodinkoneita. Energiaa voi säästää myös esimerkiksi laittamalla paksut verhot talveksi, jotta lämpö ei karkaisi ikkunoista.

9. Second hand -tuotteet:

  • Hanki sisustustavaroita second hand -kaupoista, kirpputoreilta tai vaihtamalla tavaroita muiden kanssa. Tämä vähentää tarvetta uusien tuotteiden valmistamiseen. Nämä ovat loistavia paikkoja löytää upeita aarteita! Monet isot ketjutkin ovat alkaneet perustaa omia second hand-palveluita, esimerkiksi huonekalujätti Ikea.

10. DIY-projektit:

  • Tee itse sisustustavaroita ja huonekaluja kierrätetyistä materiaaleista tai vanhoista esineistä. DIY-projektit ovat hauska tapa toteuttaa luovia ideoita ja samalla vähentää kulutusta.

Ekologinen sisustaminen edistää kestävää elämäntapaa ja auttaa vähentämään ympäristön kuormitusta. Se voi myös luoda terveellisemmän ja viihtyisämmän kodin sinulle ja perheellesi. Kierrätysmateriaalien käyttö sisustuksessa ei ainoastaan edistä kestävää kehitystä, vaan myös lisää tiloihin uniikkia ja mielenkiintoista ilmettä. Lisäksi se voi tuoda tarinoita ja persoonallisuutta sisustukseen, mikä tekee tiloista entistä miellyttävämpiä ja kodikkaampia.

Seuraava
Seuraava

Hyvä pohjaratkaisu