olga hakamäki olga hakamäki

Ekologinen sisustaminen


Ekologinen sisustaminen on kestävää ja ympäristöystävällistä lähestymistapaa kodin sisustukseen. Se pyrkii vähentämään ympäristön kuormitusta ja edistämään kestävää kehitystä. Tässä on kymmenen vinkkiä ekologisen sisustamisen toteuttamiseksi:

1. Kierrätetyt ja uusiokäytetyt materiaalit:

  • Valitse huonekaluja, tekstiilejä ja muita sisustuselementtejä, jotka on valmistettu kierrätetyistä tai uusiokäytetyistä materiaaleista. Kierrätettyä puuvillaa voidaan käyttää tekstiilimateriaaleina esimerkiksi vaatteissa, verhoissa, tyynyissä ja torkkupeitoissa. Kierrätettyä muovia voidaan käyttää esimerkiksi mattoina, istuinpehmusteina, verhoissa ja koriste-esineissä. Kierrätystuotteiden kysynnän lisääntyessä myös tarjonta tulee lisääntymään!

2. Luonnonmateriaalit:

  • Suosi luonnonmateriaaleja, kuten puuta, bambua, kiveä ja villaisia tekstiilejä. Nämä materiaalit ovat ympäristöystävällisiä ja kestäviä. Vältä uhanalaisia puulajeja, kuten Afrikan mahonkia, Brasilianpalisanteria ja Afrikan loimupuuta. Ekosysteemin turvaaminen on tärkeä osa ympäristön suojelua.

luonnonmateriaalit, luonnon materiaalit sisustuksessa, puiset huonekalut

3. Myrkyttömät ja vähäpäästöiset tuotteet:

  • Vältä sisustustuotteita, joissa on haitallisia kemikaaleja, kuten VOC (haihtuvat orgaaniset yhdisteet). Valitse sen sijaan tuotteita, jotka ovat sertifioituja myrkyttömiksi ja vähäpäästöisiksi. Esimerkiksi Joutsenmerkki ja M1 ovat eräitä Suomessa käytettyjä vähäpäästöisten tuotteiden merkkejä.

4. Kestävät huonekalut:

  • Valitse laadukkaita ja kestäviä huonekaluja, jotka kestävät pitkään ja vähentävät tarvetta korvata ne usein. Voit myös valita monikäyttöisiä huonekaluja, jotka palvelevat muuttuvia tarpeita. Tästä voisi olla esimerkki pinnasängystä juniorsängyksi muuttuva lapsen sänky tai nojatuolista vieraspatjaksi suoristuva peti.

5. Paikalliset ja eettiset tuotteet:

  • Suosi paikallisia ja eettisiä tuotteita, jotka on valmistettu kestävällä tavalla ja jotka eivät ole aiheuttaneet haittaa ympäristölle tai työntekijöille. Myös huonekalujen ja sisustustuotteiden rahdeista syntyy globaalisti valtavat päästöt.

6. Minimalismi:

  • Vähennä turhien tavaroiden hankkimista ja keskity olennaiseen. Minimalistinen sisustustyyli vähentää kulutusta ja ympäristön kuormitusta.

7. Kasvien käyttö:

  • Sisusta koti viherkasveilla, jotka parantavat sisäilman laatua ja luovat viihtyisää ilmapiiriä. Lisäksi kasvit sitovat hiilidioksidia ilmakehästä. Parhaita sisäilmaa puhdistavia kasveja ovat esimerkiksi; peikonlehti, rahapuu ja bambu.

8. Energiatehokkuus:

  • Valitse energiatehokkaita valaistusratkaisuja, kuten LED-lamput, ja hyödynnä luonnonvaloa mahdollisimman paljon. Vähennä myös sähkönkulutusta valitsemalla energiatehokkaita kodinkoneita. Energiaa voi säästää myös esimerkiksi laittamalla paksut verhot talveksi, jotta lämpö ei karkaisi ikkunoista.

9. Second hand -tuotteet:

  • Hanki sisustustavaroita second hand -kaupoista, kirpputoreilta tai vaihtamalla tavaroita muiden kanssa. Tämä vähentää tarvetta uusien tuotteiden valmistamiseen. Nämä ovat loistavia paikkoja löytää upeita aarteita! Monet isot ketjutkin ovat alkaneet perustaa omia second hand-palveluita, esimerkiksi huonekalujätti Ikea.

10. DIY-projektit:

  • Tee itse sisustustavaroita ja huonekaluja kierrätetyistä materiaaleista tai vanhoista esineistä. DIY-projektit ovat hauska tapa toteuttaa luovia ideoita ja samalla vähentää kulutusta.

Ekologinen sisustaminen edistää kestävää elämäntapaa ja auttaa vähentämään ympäristön kuormitusta. Se voi myös luoda terveellisemmän ja viihtyisämmän kodin sinulle ja perheellesi. Kierrätysmateriaalien käyttö sisustuksessa ei ainoastaan edistä kestävää kehitystä, vaan myös lisää tiloihin uniikkia ja mielenkiintoista ilmettä. Lisäksi se voi tuoda tarinoita ja persoonallisuutta sisustukseen, mikä tekee tiloista entistä miellyttävämpiä ja kodikkaampia.

Lue lisää
olga hakamäki olga hakamäki

Hyvä pohjaratkaisu

Täydellinen pohjaratkaisu: Avain toimivaan ja viihtyisään kotiin

Unelmoitko kodista, jossa jokainen neliö palvelee juuri sinun tarpeitasi? Pohjaratkaisu on yksi omakotitalon rakentamisen kriittisimmistä vaiheista, sillä se määrittää kodin toimivuuden, mukavuuden ja jopa energiankulutuksen. Hyvä pohjaratkaisu ei ole pelkästään kaunis, vaan se mukautuu perheesi elämäntilanteisiin ja tarpeisiin vuosikymmeniksi.

Tässä blogikirjoituksessa kerromme, miksi pohjaratkaisuun kannattaa panostaa.

Mikä tekee pohjaratkaisusta täydellisen?

Hyvän pohjaratkaisun suunnittelu ei ole sattumaa. Se syntyy huolellisesta harkinnasta, jossa huomioidaan, niin nykyhetki kuin tulevaisuuskin. Mieti pohjaratkaisua ainakin näiden neljän näkökulman kannalta;

  1. Toiminnallisuus: Hyvä pohjaratkaisu tekee arjesta sujuvaa. Onko keittiö lähellä sisäänkäyntiä, jotta ostoskassit on helppo kantaa sisälle? Sijaitsevatko makuuhuoneet riittävän etäällä olohuoneesta, jotta yksityisyys säilyy?

  2. Mukautuvuus: Elämä muuttuu, ja hyvä pohjaratkaisu kestää sen mukana. Onko kotisi tilat helppo muokata esimerkiksi lasten kasvun tai etätyön tarpeiden mukaan?

  3. Tilankäyttö: Jokainen neliömetrisi on arvokas. Täydellinen pohjaratkaisu minimoi hukkatilan ja maksimoi asumismukavuuden. Eteiset, aulat ja käytävät voivat olla kauniita, mutta niiden on oltava myös toimivia.

  4. Ilmansuunnat: Hyvä pohjaratkaisu ottaa huomioon talon sijainnin ja ilmansuunnat. Oikein sijoitetut ikkunat tuovat luonnonvaloa ja vähentävät energiankulutusta.

Tavalliset sudenkuopat pohjaratkaisun suunnittelussa

Moni rakentaja huomaa vasta talossa asuessaan, että jokin ei vain toimi. Tässä muutama yleinen virhe, jotka voit kuitenkin helposti välttää:

  • Epäluonnollinen tilajako: Tilat eivät seuraa toisiaan loogisesti. Esimerkiksi kylpyhuone voi olla liian kaukana makuuhuoneista tai kodinhoitohuone hankalasti sijoitettu.

  • Liian suuret avoimet tilat: Vaikka avarat tilat ovat trendikkäitä, liian suuri olohuone-keittiö voi olla vaikea sisustaa ja viedä energiaa lämmityksessä.

  • Hukkatilat: Pitkät käytävät ja ylimitoitetut aulat vievät arvokasta rakennusbudjettia ilman lisähyötyä.

  • Tulevaisuuden tarpeiden unohtaminen: Onko tilaa esimerkiksi kotihoidolle tai muuttuville perhetilanteille?

Pohjaratkaisu on talosi selkäranka ja kun se tehdään huolella, kaikki muu rakentamisessa ja asumisessa loksahtaa paikoilleen.

Jos haluat oppia lisää pohjaratkaisun suunnittelusta, sekä saada rahaa säästäviä vinkkejä, tule Täydellinen pohjaratkaisu -verkkokurssille!


Lue lisää
olga hakamäki olga hakamäki

Värien psykologiaa sisustuksessa

It all begins with an idea.

Värien käyttö kotona on tärkeä osa sisustusta ja voi vaikuttaa huomattavasti kodin tunnelmaan ja ilmapiiriin. Tilan värit voivat vaikuttaa ihmisten mielialaan, tunnetiloihin ja jopa fyysiseen hyvinvointiin. Tätä kutsutaan usein värien psykologiseksi vaikutukseksi. Vaikutukset voivat vaihdella yksilöittäin, kulttuurista ja persoonallisuudesta riippuen, mutta joitakin yleisiä vaikutuksia on tunnistettu tutkimuksissa:
  1. Punainen: Tämä väri liitetään usein voimaan, intohimoon, energisyyteen ja lämpöön. Toisaalta punainen voi myös liittyä vaaraan ja kiireeseen. Voimakas ja stimuloiva väri, joka voi herättää intohimoa ja energisoida tilaa. Punainen sopii hyvin esimerkiksi ruokailutiloihin.
  2. Sininen: Sininen väri liittyy yleensä rauhaan, luottamukseen, turvallisuuteen ja vakavuuteen. Se voi myös auttaa rentoutumaan ja vähentämään stressiä. Rauhoittava ja viileä sävy, joka voi edistää rentoutumista. Sininen sopii hyvin makuuhuoneisiin ja kylpyhuoneisiin.
  3. Vihreä: Vihreä on usein yhdistetty luontoon, raikkauteen, terveyteen ja toivoon. Se voi myös vaikuttaa rauhoittavasti. Luonnonväri, joka liittyy raikkaisiin ja terveellisiin ympäristöihin. Vihreä voi olla hyvä valinta olohuoneeseen tai muihin rentoutumista edistäviin tiloihin.
  4. Keltainen: Keltainen liittyy usein aurinkoon, iloon, energiaan ja optimismiin. Se voi herättää positiivisia tunteita ja lisätä energisyyttä. Aurinkoinen ja energinen väri, joka voi luoda positiivisen ilmapiirin. Keltainen sopii hyvin keittiöihin ja ruokailutiloihin
  5. Violetti: Violetti voi symboloida mysteeriä, luovuutta ja kuninkaallisuutta. Se liittyy myös usein rauhallisuuteen. 
  6. Oranssi: Oranssi voi herättää lämpöä, ystävällisyyttä ja innostusta. Se voi myös lisätä energiaa ja stimuloida.
  7. Musta: Musta liitetään usein voimaan, tyylikkyyteen ja muodollisuuteen, mutta liiallinen käyttö voi myös tuntua synkältä tai ahdistavalta. 
  8. Valkoinen: Valkoinen voi symboloida puhtautta, viattomuutta ja tilan avoimuutta. Se voi myös tuntua kylmältä ja steriililtä. Valkoinen antaa tilalle avoimen ja valoisan tunteen. Valkoinen on suosittu väri, kun halutaan lisätä tilantuntua pienissä huoneissa.
  9. Beige: Neutraali väri, joka voi tarjota rauhallisen taustan. Beige on usein suosittu valinta, kun halutaan luoda ajankestävä ja rentouttava ilmapiiri.
On tärkeää huomata, että värien vaikutukset voivat vaihdella yksilöllisesti, ja kulttuuriset erot voivat myös vaikuttaa siihen, miten värejä tulkitaan eri yhteisöissä. Tärkeintä on kuitenkin valita värit, jotka tuntuvat mukavilta sinulle. Paras sisustusväri riippuu suurelta osin henkilökohtaisista mieltymyksistä, tilan käyttötarkoituksesta, valaistuksesta ja yleisestä tunnelmasta, jonka haluat saavuttaa tilassa. Yleisesti ottaen kauneus liittyy moniin tekijöihin, kuten harmoniaan, tasapainoon ja kontrastiin. Jokainen väri voi olla kaunis omalla tavallaan, ja usein väripaletin kauneus syntyy eri sävyjen taitavasta yhdistämisestä. Sisustussuunnittelijan henkilökohtainen vinkki onkin, että aloita väripaletin miettiminen siitä, mitä haluat tuntea tietyssä huoneessa.



Lue lisää
olga hakamäki olga hakamäki

Tilaoptimointi pienissä kodeissa

It all begins with an idea.


Ahdas koti voi tuntua haasteelliselta, mutta oikeilla suunnitteluratkaisuilla ja käytännön ideoilla voit optimoida tilan ja tehdä siitä toimivan ja viihtyisän. Näillä vinkeillä voit saada huijattua ympäröivän tilan tuntumaan isommalta kun se todellisuudessa onkaan. 
  1. Monikäyttöiset huonekalut:
    • Valitse huonekaluja, jotka palvelevat useita tarkoituksia. Esimerkiksi sohva, joka voidaan muuntaa vuoteeksi tai pöytä, joka voi toimia myös työpöytänä.
  2. Säilytystilan maksimointi:
    • Hyödynnä kaikki tila säilytykseen. Käytä korkeita hyllyjä ja kaappeja, ja harkitse vaatekaapin järjestämistä tai säilytysratkaisujen lisäämistä.
  3. Valon käyttö:
    • Hyödynnä luonnonvaloa maksimaalisesti. Käytä kevyitä verhoja ja pidä ikkunat avoimina. Lisää myös valaistusta, jos tarpeen. Jalkalampun asettaminen huoneen nurkkaan luo valolla tilantuntua, kun nurkan pimeys ei tunnu niin terävältä.
  4. Värien käyttö:
    • Käytä vaaleita värejä, jotka tekevät tilasta avaramman ja valoisamman. Vältä liian tummia sävyjä, jotka voivat tehdä tilasta ahtaan tuntuisen. Lue lisää värien psykologiasta tästä!
  5. Järjestys ja minimalismi:
    • Pidä kodissa vain tarpeelliset asiat ja harkitse minimalistista sisustustyyliä. Liiallinen tavaramäärä voi tehdä tilasta tukkoisen. Kierrätä ja luovu ylimääräisistä tarpeettomista tavaroista, niin vapautat tilan lisäksi energiaa ympärillesi.
  6. Kompaktit huonekalut:
    • Valitse huonekaluja, jotka ovat mittasuhteiltaan sopivia tilaan. Kompaktit ja sirot huonekalut voivat tehdä tilasta avaramman näköisen, esimerkiksi kapeajalkaiset nojatuolit antavat tilan virrata myös tuolien alta.
  7. Monitasoinen säilytys:
    • Hyödynnä seinätilaa monitasoisella säilytyksellä. Esimerkiksi hyllyt, koukut ja seinätelineet voivat tarjota lisää tilaa. Myös kaapin hyllytason voi jakaa vielä matalampaan tasoon esimerkiksi hyllynjakajalla, esimerkiksi astiakaapissa harvoin lautaset täyttävät koko hyllyvälin korkeussuunnassa.
  8. Tilanjakajat:
    • Käytä tilanjakajia luomaan erillisiä alueita eri käyttötarkoituksille. Esimerkiksi hyllyt tai verhot voivat rajata tilaa.
  9. Huonekalujen sijoittelu:
    • Kokeile eri huonekalujen sijoittelua nähdäksesi, mikä antaa parhaan vaikutelman tilan avaruudesta. Kulkureitille ei kannata laittaa kovin isoja huonekaluja, jotka tukkivat tilan.
  10. Organisointitarvikkeet:
    • Käytä erilaisia säilytyslaatikoita ja -järjestelmiä pitääksesi asiat järjestyksessä ja välttääksesi sotkua
Lue lisää